U trendu

Pariz i Dablin za što brže pokretanje Bregzita

London treba da obavesti Evropsku uniju „što je pre moguće“  o svojoj nameri da istupi, izjavili su danas francuski predsednik Fransoa Oland i irski premijer Enda Keni na zajedničkoj konferenciji za štampu u Dablinu.

Oland je u poseti Irskoj gde je došao posle Portugala u okviru svoje evropske turneje na kojoj treba da razgovara o daljim postupcima posle odluke Britanije da želi da izadje iz Unije.

„Potrebno je da pregovori počnu što je pre moguće. Ne može biti diskusija pre nego što počnu pregorori“, rekao je Oland.

Oland je rekao da on i Keni dele stav sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da pregovori treba da počnu što pre.
 
Medjutim nova britanska premijerka Tereza Mej juče je razgovarala sa Angelom Merkel u Berlinu i one su se složile da je Britaniji potrebno vreme pre nego što zvanično uloži zahtev za istupanje iz Unije. Mej je rekla da ne predvidja da se to dogodi pre kraja godine.

Osvrćući se na to Oland, koji danas treba da se sastane sa Terezom Mej u Parizu, rekao je da se nada da će čuti argumente i opravdanja za odlaganje zvaničnog zahteva za Bregzit do 2017. kao što je Mej najavila.

Francuski predsednik se takodje pokazao tvrd oko još jedne stvari, a to je da Velika Britanija ne može da uživa pristup jedinstvenom tržištu posle Bregzita ako ne poštuje i principe slobodnog kretanja ljudi.
 
„Za Veliku Britaniju ne može biti pristupa unutrašnjem tržištu ako se ne poštuju principi slobodnog kretanja“, rekao je Oland posle razgovora sa irskim premijerom Endom Kenijem.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka dva zvaničnika u Dablinu navodi se važnost da se održi najtešnje partnerstvo izmedju Evropske unije i Velike Britanije, zasnovano na ravnoteži prava i obaveza, uključujući i kada je reć o četiri slobode, medju kojima je i sloboda kretanja.

U saopštenju se takodje naglašava da Britanija brzo treba da podnese zahtev za Bregzit.

„Obaveštenje Velike Britanije o povlačenju iz EU treba da bude podneto što je moguće pre, da bi pregovori mogli da otpočnu na organizovan način“, navodi se u saoopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.