U trendu

Pariz osudjuje izbacivanje opozicionara iz Belorusije

Francuska je danas osudila samovoljno hapšenje i izbacivanje iz Belorusije političara opozicije i pozvala da se potpuno rasvetli slučaj pokušaja proterivanja, pa hapšenja Marije Kolesnikove.

„Francuska najčvršće osudjuje arbitrarna hapšenja i praksu prislnog proterivanja više članova Koordinacionog saveta (opzicije), kao i brojnih demonstranata poslednjih dana“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Anjes fon der Mil.

Beloruske vlasti pokušale su silom da nateraju Mariju Kolesnikovu da predje ukrajinsku granicu, ona je to odbila i iscepala svoj pasoš pre no što je uhapšena, rekla su danas dvojica njenih saradnika koji su tada bili s njom. 

Anton Rodenkov i Ivan Kravcov, članovi opozicionog „Koordinacionog saveta“ koji su kao i ona odvedeni do granice, prešli su u Ukrajinu gde su ispričali šta se desilo.

„Pozivamo beloruske vlasti da bez odlaganja prekinu te akcije, oslobode osobe arbitrerno zatvorene i da se uključe u nacionalni inkluzivni dijalog“, koji traže Evropljani zajedno sa beloruskim društvom, dodala je portparolka francuskog ministaratva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.