U trendu

Pariz: Preminuo prvi predsednik post-revolucionarnog Irana

PARIZ – Abolhasan Banisadr, prvi predsednik Irana nakon rušenja šaha Reze Pahlavija i Islamske revolucije 1979. godine, preminuo je danas u Parizu u 88. godini posle duge i teške bolesti.

Banisadr je pobegao iz Teherana u Pariz nakon što je optužen da osporava moć klerika i vrhovnog verskog vođe Irana ajatole Homeinija u teokratskoj državi kakav je postao Iran nakon vladavine šaha, navodi AP.

U moru šiitskih sveštenika odenutih u crne odore, Banisadr se isticao svojim odevanjem u zapadnom stilu, intelektualnim bekgraundom i naglašenom frankofilijom.

Čitavih 15 godina pre nego što će postati predsednik, on se poverio francuskom filozofu Žan-Pol Sartru i izrazio uverenje da će biti prvi na čelu nove države Iran, prenosi AP.

Ipak, njegove političke ideje su ga izolovale i tretiran je kao nacionalista sa dubokim verskim uverenjima koje mu je usadio njegov otac šiitski sveštenik.

Banisadr nikada nije uspeo da učvrsti svoju vlast zbog događaja koji su bili izvan njegove kontrole, poput talačke krize u američkoj ambasadi u Teheranu i invazije Iraka na Iran, ali pre svega zbog toga što je stvarnu političku moć u svojim rukama čvrsto držao vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ruholah Homeini, s kojim je Banisadr blisko sarađivao pre revolucije i povratka u Teheran.

Homeini se okrenuo protiv prvog saradnika i prvog predsednika Irana nakon samo 16 meseci na vlasti, zbog čega je Banisadr bio primoran da pobegne u Pariz u kojem će nastaviti da živi više decenija.

„Bio sam kao dete koje je gledalo kako se njegov otac polako pretvara u alkoholičara. Droga je u njegovom slučaju bila moć“, izjavio je kasnije Banisadr za Homeinija.

Porodica prvog predsednika Islamske Republike Iran Abolhasana Banisadra potvrdila je danas da je on preminuo u jednoj bolnici u Parizu posle duge i teške bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.