U trendu

Pariz: Protivnici Makronove penzione reforme najavili za sutra masovne proteste

PARIZ – Protivnici reforme penzionog sistema u Francuskoj, ključnog za predsednika Francuske Emanuela Makrona, najavili su za sutra masovne proteste uz poruku da žele da „zaustave Francusku“.

Prema pisanju portala BFM kap koja je prelila čašu među radnicima je najava poslodavaca da će smanjivati iznos plata za dane provedene u štrajku.

Zaposleni u preduzeću Autonomni javni prevoz pariskog regiona (RATP) već su počeli da prikupljaju novac za podršku štrajkačima 7. marta.

„Već smo prikupili 1.500 evra u gotovini koje ću početi da delim štrajkačima koji su u najtežoj finansijskoj situaciji“, izjavio je Aleksis Luve, iz sindikata RATP Solidarnost i objasnio da se ovakve donacije za štrajkače prikupljaju „prema potrebama“, s ciljem da se protestima postigne maksimalni efekat.

Iz direkcije RATP poručuju da će „štrajk biti posebno praćen“, ali Aleksis Luve uzvraća da bi štrajk mogao da potraje.

„Spremni smo da produžimo štrajk do povlačenja predloga reforme penzionog sistema“, izjavio je Luve.

Luj Bojar zamenik okružnog odbora levičarske stranke Nepokorena Francuska na čijem je čelu populista Žan Lik Melanšon, pokrenuo je akciju masovnih blokada tokom sutrašnjeg nacionalnog protesta protiv reforme penzionog sistema.

Bojar je pozvao i srednjoškolce i studente da blokiraju pristup svojim obrazovnim institucijama kako bi zahtevi štrajkača bolje ođeknuli.

Na to je reagovala predsednica Pariskog regiona Valeri Pekres, podnošenjem tužbe protiv Luja Bojara zbog „podsticanja na krivično delo ometanje i podsticanje na nasilje“.

„Pravo na demonstracije ne sme da ugrozi pravo na učenje. Pozivati na blokade srednjih škola i fakulteta stvara rizik od konfrontacije. Izjave piromana Luja Buajara su neodgovorne. Obrazovne institucije su utočišta koja nemaju veze sa nasiljem“, poručila je Valeri Pekres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.