U trendu

PARLAMENTARCI

Tajvan nastavlja produbljivanje odnosa sa Litvanijom

TAJPEJ, 24. novembra (Tanjug) – Tajvan će sledeće nedelje ugostiti grupu parlamentaraca iz Litvanije usred produbljivanja spora između Pekinga i Viljnusa zbog odluke Litvanije da Tajvanu, na koji Kina polaže pravo, odobri otvaranje ambasade.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je saopštilo danas da će Matas Maldeikis, lider grupe za prijateljstvo sa Tajvanom u litvanskom parlamentu, posetiti Tajpej kako bi prisustvovao zakonodavnom forumu koji će se održati od 2. do 3. decembra, zajedno sa drugim kolegama i poslanicima iz Letonije i Estonije.

Učestvovaće deset predstavnika iz tri baltičke države.

Grupa će se takođe sastati sa predsednikom Tajvana Cai Ing-Venom i sa drugim visokim zvaničnicima, dodalo je ministarstvo.

Peking je već ovog leta izrazio svoje nezadovoljstvo akcijama Litvanije, koja ima formalne odnose sa Kinom, a ne sa Tajvanom, nakon što je dozvolila tom ostrvu da otvori kancelariju u zemlji pod imenom Tajvan.

Druge kancelarije Tajvana u Evropi i Sjedinjenim Državama koriste naziv grada Tajpej, izbegavajući spominjanje imena samog ostrva.

Kina je u avgustu opozvala svog ambasadora iz Litvanije, a zvanični Peking je u nedelju smanjio diplomatske odnose sa zvaničnim Viljnusom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.