U trendu

Parlamentarni izbori u Poljskoj 25. oktobra

Odlazeći predsednik Poljske Bronjislav Komorovski raspisao je danas redovne izbore za Sejm i Senat Parlamenta Poljske za 25. oktobar, kako bi pre izbora Poljaci stigli da glasaju na referendumu o eventualnim izmenama izbornog sistema.

„Objašnjenje je jednostavno – taj datum omogućava Državnoj izbornoj komisiji da relativno glatko pređe od prebrajanja glasova na referendumu do aktivnosti oko izbora“, kazao je Komorovski.

Poljaci će na referendumu 6. septembra odgovarati na pitanja da li žele izmene u izbornom sistemu sa proporcionalnog ka većinskom, da li žele da se i dalje političke stranke finansiraju iz državnog budžeta i da li žele da poreski uredi kad god postoji neka sumnja odlučuju u korist poreskog obveznika a ne države kao do sada.

Referendum je bio predsednička inicijativa Komorovskog kao izraz predusretljivosti prema biračima a nakon poraza na izborima za predsednika Poljske u maju.

Tada je popularnog Komorovskog pobedio autsajder, malo poznati kandidat opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda, Andžej Duda.

Poraz na predsedničkim izborima i ankete raspoloženja birača nagoveštavaju odlazak vladajuće Građanske platforme nakon osam godina sa vlasti u opoziciju i pobedu konzervativaca bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

Bronjislav Komorovski saopštio je danas da se povlači iz aktivne politike i da neće biti kandidat na oktobarskim izborima ni za Sejm ni za Senat.

„Obavljaću vrlo važnu funkciju bivšeg predsednika“, kazao je Bronjislav Komorovski kome poraz na izborima i odlazak sa funkcije šefa države, zakazan za 6. avgust, nije ugrozio poverenje Poljaka, pošto je zajedno sa novoizabranim predsednikom Dudom Komorovski političar u koga i dalje ima poverenja najviše Poljaka, njih 56 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.