U trendu

Parmelan: U odnosima Švajcarske i EU još dosta prepreka

BRISEL – Švajcarski predsednik Gi Parmelan izjavio je danas da njegova zemlja želi da unapredi svoje odnose sa EU, ali da su glavne prepreke i dalje prisutne.

Rojters prenosi da je Parmelan nakon današnjih razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o pojednostavljivanju i jačanju veza između Evropske unije i Švajcarske rekao da su značajne razlike u stavovima dve strane ostale.

„Švajcarska vlada nije mogla da prihvati institucionalni sporazum bez postizanja zadovoljavajućih rešenja po pitanjima zaštite zarada, Direktive o građanskim pravima EU i državne pomoći“, izjavio je novinarima Parmelan.

On je potvrdio da je Švajcarska iznela konkretne predloge o ovim pitanjima tokom rasprava na tehničkom nivou, ali da one nisu donele željeni napredak.

EU je saopštila nakon sastanka da ostaje posvećena nacrtu sporazuma iz 2018. godine, a da izdvajanje tri oblasti za koje je Švajcarska izrazila zabrinutost nije prihvatljivo za Uniju. Dve strane su potvrdile da će se razgovori nastaviti.

EU želi sveobuhvatni ugovor kojim bi se Švajcarska bliže vezala za pravila jedinstvenog tržišta, uključujući slobodno kretanje ljudi, a to bi omogućio efikasniji način za rešavanje eventualnih sporova.

Trenutno su ekonomske veze između EU i Švajcarske regulisane sa više od 100 bilateralnih sporazuma koji su nastajali još od 1972. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar