U trendu

Patrijarh Vatrolomej: Ruska crkva i Kiril su izneverili

MOSKVA – Vaseljenski patrijarh Vatrolomej izjavio je danas da je Ruska pravoslavna crkva izneverila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala napad na Ukrajinu.

Moskva naziva rat u Ukrajini specijalnom vojnom operacijom sa ciljem da oslobodi Ukrajinu od fašista, što Kijev i zapadni saveznici nazivaju kao izgovorom za neisprovocirani rat.

Ruski patrijarh Kiril je podržao moskovsku akciju i njegov stav se proširio širom pravoslavne crkve.

Svetski savet crkava je zatražio od patrijarha Kirila da „interveniše i posreduje“ u zaustavljanju rata, preneo je Rojters.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

„Nije nemoguće da sve crkve ne osude nasilje, rat. Ruska crkva nas je razočarala. Nisam želeo da ruska crkva i brat patrijarh Kiril budu ovaj tragičan izuzetak. Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savešću“, rekao je Vartolomej.

On je kazao da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu „gospodine predsedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar