U trendu

Patrusev: Tokio vodi rusofobicnu politiku kao vazal SAD

TAŠKENT – Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev ocenio je danas da Tokio vodi rusofobičnu politiku „kao lojalni vazal Vašingtona“, ali da, kako je rekao, treba zapamtiti da su Sjedinjene Američke Države bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

„Amerikanci i njihovi vazali pribegavaju ciničnim lažima, uključujući pokušaje prekrajanja istorije, u pokušaju da opravdaju svoje spoljnopolitičke avanture. Primer za to je Japan koji želi da zauzme vodeću poziciju u globalnom rusofobičnom pokretu“, poručio je Patrušev u Taškentu na godišnjem sastanku sekretara saveta za bezbednost članica Šangajske organizacije za saradnju, a prenela je agencija TAS S.

S tim u vezi, podsetio na ceremonije obeležavanja bombardovanja Hirošime i Nagasakija 6. i 9. avgusta kada su, kako je rekao, izneti navodi o spremnosti Moskve da upotrebi nuklearno oružje.

„Čak ni generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije pomenuo da su SAD jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje. Na osnovu ove logike, bombe su padale na japanske gradove iz vedra plavog neba. Međutim, svi znamo ko ih je ispustio i to nikada nećemo zaboraviti“, istakao je on.

Ove godine vlasti u japanskim gradovima Hirošima i Nagasaki odlučile su da ne pozivaju predstavnike Rusije i Belorusije na
godišnje ceremonije sećanja na žrtve atomskog bombardovanja, zbog situacije u Ukrajini, podseća ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar