U trendu

Paviljon SRB obislo 6000 posetilaca, otvoren i poslovni hab

DUBAI – Biznis hab Privredne komore Srbije, koji je danas otvoren u Dubaiju, u okviru Sveteske izložbe EXPO2020 nedaleko od prostora na kojem se održava EXPO2020, gde Srbija ima svoj paviljon i gde se predstavlja kao inovativna i kreativna zemlja, biće poslovno središtu srpske privrede tokom pola godine trajanja ove najznačajnije manifestacije na planeti

Inače o značaju EXPO 2020 najbolje govori to što su na prostoru veličine jednog grada, paviljoni građeni prethodnih šest godine.

Naš paviljon površine 2.000 kvadratnih metara, koji se prostire na tri nivoa u srcu tematskog dela koji nosi naziv „Mobilnost“ i koji je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu Vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, već juče posle otvoranja za samo dva sata posetilo je dve hiljade ljudi, a za dva dana oko šest hiljada.

Najviše su bili zainteresovani za virtualnu realnost, a tačnije, mogućnost da sa specijalnom opremom virtualno posete neku od 10 izložbi ili vide kako je na festivalu EXIT koji je postao zaštitni znak Srbije.

Najvise ih zanima, razgledanje izlozbi i virtualna poseta exit-u, uz pomoc virtualnih naocara, a organzatori kažu da je vreme da pokažu svetu zbog čega je Beograd proglašen za jedan od 5 najkreativnih gradova sveta – zbog čega je EXPO Srbiju prepoznao kao lidera u oblasti kreativnih industrija i inovacija – i zbog čega nas nazivaju „Silicijumskom dolinom Balkana“ – što je sinonim za razvoj IT sektora i vrhunskih talenata.

Svaki paviljon sagrađen je 90% od materijala za reciklažu jer je prvobitna ideja bila da se reciklira sve to što je godinama građeno. Međutim, sada se razmatra ideja da se paviljoni zadrže narednih 5 godina I da to bude pametan grad za inovacije.

U sred pustinje izgrađen je moderan prostor na kojem se održava prva takva izložba u arapskom svetu. Kontrola je vrlo stroga na ulazu, zahteva se PSR test, maske su obavezne i na otvorenom I u zatvorenom prostoru. Sve je digitalizovano, čak i kante za otpatke, koje se zahvale kada u njih ubacite smeće. tu su i policajci roboti, koji su omiljena zabava za fotografisanje posetilaca.

Temperatura u Dubaiju prelazi I 40 stepeni, pa posetioci idu sa kišobranima, a sa razglasa se čuju opomene da se treba hidrirati izaštititi od sunca.

U srcu EXPOa je centralna kupola u kojoj svaka zemlja ima priliku da za svoj nacionalni dan predstavi zemlju. To će biti slučaj i sa Srbijom.

Među najatraktivnijim paviljonima je onaj koji pripada domaćinima, a u čijem je projektovanju učestvovao čovek iz Srbije.

Singapur je uspeo da preseli prašumu u pustinju, tako da su posetioci imali šta da vide I za to im je sigurno potrebno nekoliko dana.

Posećenost je velika, dolaze čitave porodice da vide postavke oko 190 zemalja učesnica.Već je obišlo oko 5000 posetilaca.

Kada je reč o danas otvorenom habu Privredne komore Srbije u Dubaiju na tom mestu održavaće se prezentacije, konferencije, sastanci, investicioni forumi, B2B susreti , a danas je na otvaranju bilo prisutno više od 50 privrednika iz Srbije ostvarivati kontakte i aktivnosti, ali će i srpski privrednici, kako oni koji već posluju u Emiratima, tako i oni koji žele da otpočnu poslovanje ili da istraže mogućnosti poslovanja ovde, imati svoj dom i svoju bazu u Dubaiju.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Air Serbia, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Expo-a, a oni će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Već tokom oktobra, na prve dve tematske nedelje „Klima i biodiverzitet“ i „Svemir“, i pratećim sajmovima Gitex i Gitex Future Stars, nastupa blizu 200 privrednika iz Srbije iz gotovo 100 kompanija, instituta, organizacija i institucija.

Procenjuje se da će više od 1000 kompanija iz Srbije učestvovati na Svetskoj izložbi od prvog dana oktobra do kraja marta 2022. Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, PKS i Razvojna agencija Srbije.

Firme dobijaju besplatan prostor u Biznis habu PKS, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalne transfere, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće u forumima i konferencijama u okviru Svetske izložbe, B2B susrete i različite vidove promocija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.