U trendu

Pavlopulos: Neophodnost očuvanja slobode od populizma

ATINA – Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos je u svom obraćanju povodom Dana nezavisnosti Grčke istakao neophodnost da se očuva sloboda od populizma, rasizma i nacizma, naglašavajući da je obaveza svakom Evropljaninu da se odupre populističkim i rasističkim formacijama koje „otvoreno nastoje da potkopaju evropsku građevinu, a time i evropsku demokratiju i kulturu“, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

„Na predstojećim evropskim izborima svaki Evropljanin, a posebno Grci, moraju poslati poruku da populizam, rasizam i nacizam neće proći“, istakao je Pavlopulos.

Pavlopulos je tokom vojne parade na atinskom trgu Sintagma takođe naglasio jedinstvo i odlučnost Grčke da brani svoje granice i ekskluzivnu ekonomsku zonu, ističući da su to takođe i granice Evropske unije.

Grčki predsednik je rekao da je godišnjica grčke nezavisnosti, steknuta 25. marta 1821. godine, bila beskrajan izvor inspiracije za Grke širom sveta u pogledu nacionalnih ideala i kursa kroz vekove.

Među zvaničnicima koji su prisustvovali današnjoj paradi bili su predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis, ministar odbrane Evangelos Apostolakis, kiparski ministar odbrane Savas Angelides.

Nakon završetka vojne parade, grupa građana okupila se na uglu ulice Panepistimiou i Amaliasa kako bi demonstrirali protiv Sporazuma iz Prespe koji je Grčka potpisala sa Severnom Makedonijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.