U trendu

Peking imenovao biskupa Šangaja, Vatikan za to saznao tek nedavno

VATIKAN – Vatikan je danas saopštio da su kineske vlasti imenovale novog biskupa u Šangaju, kao i da je Vatikan o tome obavešten „pre nekoliko dana“.

Kako prenosi Rojters, Kina je na taj način prekršila bilateralni sporazum sa Vatikanom.

U saopštenju se navodi da su kineske vlasti razrešile dužnosti biskupa Šen Bina iz Haimena, u provinciji Đangsu, da bi ga postavile za biskupa Šangaja, kao i da je Vatikan o njegovom zvaničnom imenovanju saznao danas uvidom u izveštaje medija.

„Za sada nemam šta da kažem o proceni i reakciji Svete stolice na ovu situaciju“, izjavio je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Premeštaj biskupa Šen Bina dogodio se samo četiri meseca nakon što je Vatikan optužio Kinu da je prekršila bilateralni dogovor o imenovanjima biskopa kada je jednog katoličkog velikodostojnika postavila na čelo eparhije koju ne priznaje Sveta stolica.

Bilateralni dogovor Vatikana i Kine je bio pokušaj da se ublaži dugogodišnja podela katolika u kontinentalnoj Kini na vernike odane papi i sledbenike katoličke crkve koju podržava zvanični Peking.

Postizanjem bilateralnog dogovora obe strane su prvi put od 1950-ih priznale papu kao vrhovnog poglavara katoličke crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.