U trendu

Peking kritikuje G7 zbog izjave o izbornom sistemu Hongkonga

Ministarstvo spoljnih poslova Kine oštro je kritikovalo saopštenje Grupe sedam (G7) o „grubom mešanju“ Pekinga u poslove Hongkonga, rekavši da je odluka koju je usvojilo najviše kinesko zakonodavno telo za poboljšanje izbora u Hongkongu „legitimna i razumna“, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Izjava portparola Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjijena usledila je kao odgovor na zajedničku izjavu ministara spoljnih poslova G7 i visokog predstavnika EU u petak kojom se izražava zabrinutost zbog kineske odluke o izbornom sistemu u Hongkngu.

Na redovnom brifingu za novinare, Džao je rekao da je odluka Svekineskog narodnog kongresa o poboljšanju izbornog sistema u Hongkongu glavna mera za zaštitu sveukupnih i osnovnih interesa Hongkonga i da će pomoći da se olakša stalan i zdrav razvoj demokratije u Hongkongu.

„Prošle su 24 godine od kako se Hongkong vratio u maticu“, rekao je Džao, i pozvao G7 da se odmah prestanu mešati u hongkonške poslove u skladu sa medjunarodnim zakonima.

Portparol je zaključio da je Kina nepokolebljivo odlučna da zaštiti svoj suverenitet, bezbednost i razvojne interese i dugoročni prosperitet i stabilnost Hongkonga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.