U trendu

Peking: Održana komemoracija Đang Ceminu

PEKING – Kineski lideri izrekli su danas na komemoraciji u Pekingu pohvale nedavno preminulom bivšem kineskom predsedniku Đang Ceminu kao lojalnom marksisti-lenjinisti, koji je nadgledao brzi ekonomski uspon zemlje, zadržavajući strogu kontrolu Komunističke partije nad kineskim društvom.

Kineski predsednik i aktuelni partijski lider Si Đinping pohvalio je Đanga tokom jednosatnog obraćanja u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, u prisustvu visokih političkih i vojnih zvaničnika, preneo je AP.

Si je pomenuo iznenadno uzdizanje Đanga u najvišeg lidera neposredno uoči krvavog suzbijanja prodemokratskog pokreta predvođenog studentima 1989. godine na trgu Tjenanmen u Pekingu.

„Teška situacija u zemlji i inostranstvu i borba između različitih društvenih sistema dovodi do toga da različiti ideološki sistemi često testiraju svakog člana naše stranke“, rekao je Si.

Na komemoraciji je odata pošta Đangu trominutnim ćutanjem.

Državna kineska televizija ČTV u ponedeljak je pokazala telo Đanga položeno u krevet od cveća i zimzelena i prekriveno partijskom zastavom u vojnoj bolnici u Pekingu.

Đangovo telo poslato je na kremaciju na Revolucionarno groblje Babaošan, gde su sahranjeni mnogi kineski lideri.

Nakon što je preuzeo dužnost od reformističkog lidera Deng Sjaopinga, Đang je nadgledao primopredaju Honkonga od britanske vladavine 1997. i ulazak Pekinga u Svetsku trgovinsku organizaciju 2001.

Đang je umro u 96. godini od leukemije i otkazivanja više organa 30. novembra u Šangaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.