U trendu

Peking pozdravlja spremnost američke ministarke finansija da poseti Kinu

Peking pozdravlja spremnost američke ministarke finansija Dženet Jelen da poseti Kinu, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva trgovine Šu Džueting.

Kako prenosi Sinhua, Šu je to rekla u četvrtak na konferenciji za novinare povodom medijskih izvešataja da je Jelen nedavno izjavila da se i dalje nada da će posetiti Kinu.

Veoma je važno da dve strane održavaju normalnu komunikaciju, rekla je Šu, navodeći da je kineski potpredsednik Liu He imao konstruktivne razgovore sa Jelen tokom prošlomesečnog boravka u Švajcarskoj.

Na pitanje da prokomentariše potez Bajdenove administracije da prestane da daje licence američkim kompanijama za izvoz Huaveju, Šu je rekla da se Kina uvek protivila američkoj generalizaciji koncepta nacionalne bezbednosti da uvodi nerazumne sankcije i suzbija kineske kompanije kršeći pravila tržišne ekonomije i međunarodne trgovine.

Ovakvi potezi ugrozili su globalne tehnološke inovacije i stabilnost industrije i lanaca snabdevanja, rekla je portparolka, dodajući da će Kina odlučno braniti legitimna prava i interese kineskih kompanija.

Što se tiče američkog objavljivanja sopstvene liste „ozloglašenih tržišta“, Šu je rekla da je takav potez krajnje neprofesionalan i neodgovoran i da mu se Kina čvrsto protivi.

Ona je rekla da kineska vlada pridaje veliki značaj zaštiti prava intelektualne svojine i da stalno unapređuje svoj zakonodavni sistem, unapređuje efikasnost sprovođenja zakona, usmerava samodisciplinu industrije i odlučno kažnjava prekršaje u skladu sa zakonom.

„Kina je voljna da nastavi da jača saradnju sa drugim zemljama na zaštiti prava intelektualne svojine i da pomogne u stvaranju fer poslovnog okruženja za globalne kompanije“, rekla je Šu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar