U trendu

Peking: Tajvan kineska teritorija, ne mešajte se

PEKING – Američko-japanska zajednička izjava je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ističući da su i Tajvan i ostrva Dijaoju kineska teritorija.

Ministarstvo je povodom izjave o Kini, koju su subotu, nakon sastanka u Beloj kući objavili američki predsednik Džo Bajden i japanski premijer Jošihide Suga, poručilo da „Peking ima nesporni suverenitet nad ostrvima u Južnom kineskom moru i njihovim susednim vodama“.

„Američko-japanska zajednička izjava je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno krši osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose. Kina je vrlo nezadovoljna, čvrsto se protivi izjavi i diplomatskim kanalima jasno je izrazila svoj stav SAD i Japanu“, kaže se u saopštenju, prenosi Međunarodni kineski radio.

Dodaje se da potez „američko-japanskog saveza“ samo pokazuje nameru da se našteti regionalnom miru i stabilnosti.

U saopštenju se SAD i Japan pozivaju da ozbiljno shvate zabrinutost Kine, pridržavaju se principa jedne Kine i odmah prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i štete kineskim interesima.

U saopštenju se zaključuje da će Kina preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Politika prema Kini bila je centralna tema sastanak Bajdena i Suge, a dvojica lidera su na konferenciji za novinare saopštila da su posebno su diskutovali o uspostavljanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i o „sve snažnijem vojnom pritisku Kine na Tajvan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.