U trendu

Peking uputio protest Vašingtonu zbog uništenja vazdušnog balona iznad SAD

PEKING – Kina je uputila zvaničan protest SAD zbog uništenja kineskog balona u vazdušnom prostoru iznad Atlantika nadomak obala Južne Karoline, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

„Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Ksie Feng predao je 5. februara ozbiljnu primedbu zvaničniku ambasade SAD u Pekingu zbog neselektivne upotrebe oružja za američki napad na civilni kineski balon“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu diplomatske agencije, prenosi TAS S.

U saopštenju upozorava da kineske vlasti „pažljivo prate situaciju“ i najavljuje da će Kina odlučno braniti svoja zakonska prava i interese nacionalnih kompanija.

„Ovakvim akcijama SAD su zadale ozbiljan udarac naporima usmerenim na stabilizaciju kinesko-američkih odnosa, posle prošlogodišnjeg sastanka lidera dve zemlje na Baliju“, ocenjuje se u saopštenju i predočava da Peking „zadržava pravo da preduzme sve neophodne kontramere“.

Američki predsednik Džozef Bajden izdao je naredbu za obaranje balona nakon što mu je rečeno da je najbolje vreme za operaciju trenutak kada se letelica nalazi iznad mora, potvrdili su američki vojni zvaničnici.

Podsetili su da bi obaranje balona koji leti iznad kopna na visini od 18.000 metara predstavljalo neopravdani rizik za ljude na zemlji, preneo je AP.

SAD su oborile balon kod obale Južne Karoline, nakon što je preleteo iznad osetljivih vojnih lokacije širom Severne Amerike.

Ovaj incident je uticao da američki državni sekretar Entoni Blinken naglo otkaže planirano putovanje u Peking.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar