U trendu

Peking zahteva od SAD da prestanu da provociraju Kinu

PEKING – Oružane snage SAD moraju da prestanu da provociraju Kinu u Južnom kineskom moru, inače će snositi odgovornost za sve potencijalne incidente, upozorio je danas portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefej, komentarišući brod američke mornarice koji je, kako se navodi, plovio u blizini Paracelskih ostrva, koja su pod kontrolom Kine u Južnom kineskom moru.
„Strogo zahtevamo da Sjedinjene Američke Države odmah prestanu sa takvim provokacijama, jer će u suprotnom snositi punu odgovornost za sve ozbiljne posledice njihovog izazivanja potencijalnog incidenta“, poručio je portparol kineskog ministarstva, prenosi Taš.
On je istakao da će kineska narodnooslobodilačka armija preduzeti sve neophodne mere da zaštiti, kako je naveo, nacionalni suverenitet i bezbednost i „odlučno će braniti mir i stabilnost u Južnom kineskom moru“.
Raketni razarač klase Arleigh Burke UŠ Milius prošao je u blizini Paracelskih ostrva prošlog petka.

Kineski vrh tvrdi da je američki ratni brod to uradio bez dozvole kineske vlade i da je narušio suverenitet Kine.

Američka 7. flota je odgovorila u saopštenju za javnost da je američki razarač delovao u skladu sa međunarodnim pravom, dok je sprovodio operaciju slobode plovidbe FONOP.
Peking je osporio teritorijalnu jurisdikciju većine ostrva u Južnom kineskom moru na kojima su pronađene velike rezerve ugljovodonika, što je predmet spora sa drugim državama regiona, kao i sa SAD, pa su česti incidenti između ratnih bordova dve zemlje u tom regionu.

Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da neki od stotina grebena i malih ostrva u Južnom kineskom moru pripadaju njima. Najspornije teritorije su Paracelska ostrva, ostrva Nanša ili Spratli i greben Skarboro na ostrvu Huangjan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar