U trendu

Pens i Ternbul pozvali Kinu da izvrši pritisak na Severnu Koreju

Američki potpredsednik Majk Pens i australijski premijer Malkolm Ternbul pozvali su Kinu da izvrši pritisak na Severnu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sidneju, Ternbul je rekao da Kina ima priliku i „odgovornost“ da upotrebi ekonomsku moć i izvrši pritisak na Severnu Koreju.

Američki potpredsednik je rekao da su „sve opcije na stolu“, ali da je Vašington uveren da će Peking uticati na situaciju sa programom oružja Severne Koreje.

Pens je potvrdio da će SAD poštovati sporazum o migrantima sa Australijom postignut za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, koji je američki predsednik Donald Tramp svojevremeno nazvao „glupim“.

Sporazumom je predvidjeno da se do 1.250 tražilaca azila iz Australije naseli u SAD.

Tramp je ranije izjavio da je „neverovatno razočaran“ jer je Obamina administracija pristala na sporazum sa Australijom koji će omogućiti prijem uglavnom muslimanskih izbeglica u SAD i izrazio ljutnju u telefonskom razgovoru sa australijskim premijerom.

„Predsednik Tramp je jasno rekao da ćemo poštovati sporazum, ali to ne znači da se divimo dogovoru“, rekao je Pens na konferenciji za novinare.

Pens i Ternbul su ukazali na dugu istoriju vojne saradnje dve zemlje, podsetivši da je Australija bila na strani SAD u svakom većem sukobu posle Prvog svetskog rata i da je imala veliki doprinos u vojnoj kampanji u Iraku i Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.