U trendu

Pentagonovi dokumenti: Ukrajinska PVO bi mogla brzo da ostane bez municije

VAŠINGTON – Ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla bi da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedelja, navedeno je u tajnim dokumentima Pentagona od februara, koji su procureli u javnost, preneo je „Gardijan“.

U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku „poverljivo“, do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišće.

Autentičnost Pentagonovih dokumenata nije potvrđena.

U saopštenju od nedelje, iz Pentagona su poručili da proveravaju verodostojnost fotografisanih dokumenata koji „deluju da sadrže vrlo osetljiv materijal“.

Ukrajinski protivvazdušni sistem Buk, na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, objavio je „Njujork tajms“, dok bi protivvazdušne jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu „totalno smanjene“ do 23. maja.

Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao da bude izazov za Kijev, istakao je njujorški list, citirajući visoke vojne zvaničnike SAD.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pukovnik Juri Inhat, nije komentarisao procure informacije, ali je rekao za „Vol strit džornal“ da se Ukrajina suočila sa ozbiljnim problemima u pronalasku municije za oružje napravljeno u sovjetsko vreme, posebno za S-300 i Buk.

„Ukoliko izgubimo bitku na nebu, posledice po Ukrajinu mogle bi da budu veoma opasne. Ovo nije vreme za odugovlačenje“, rekao je on, apelujući na zapadne saveznike da ubrzaju isporuku pomoći.

Američki zvaničnici veruju da je očigledno curenje velike količine poverljivih Pentagonovih dokumenata možda došlo iz američkog izvora.

„Sada je fokus na tome – kako je moglo da procuri sve to, jer su mnogi dokumenti bili jedino u rukama zvaničnika SAD“, rekao je za Rojters bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.

Zvaničnici kažu da, ako se uzme u obzir obim tema obrađenih u dokumentima, a koje se tiču rata u Ukrajini, zatim Kine, Bliskog istoka i Afrike, ima nagoveštaja da ih su dokumenta procurela iz ruku Amerikanca, a ne saveznika.

Američki zvaničnici rekli su da je istraga o tome kako su podaci dospeli u javnost nije odbacila mogućnost da su iza svega pro-ruski elementi.

Ovaj bezbednosni proboj podataka smatra se jednim od najopasnijih još od 2013. godine, kada se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks.

Ruska ambasada u Vašingtonu i Kremlj zasad nisu odgovorili na zahtev za komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.