U trendu

Perović o susretu Đukanovića i patrijarha Vartolomeja

PODGORICA – Nedavni susret crnogorskog predsednika Mila Đukanovića sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem na Fanaru, tokom službenog boravka u Istanbulu, izazvalo je pažnju u podgoričkim medijima, a sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Gojko Perović, kaže da taj susret nema nikakvu dodirnu tačku s bilo kojom unutarcrkvenom temom.

Perović je za podgoričku TV Vijesti rekao da dodiranih tačaka nema ni kad je u pitanju Crkva u Severnoj Makedoniji, ni kad je reč o položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, dok s druge strane za poglavara nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihaila, Đukanovićeva poseta Fanaru je korisna i ima, kako tvrdi, istorijski značaj.

To tim pre što se, ističe Perović, Đukanović u više navrata pokazao kao “nedobronameran prema Crkvi i sveštenstvu”.

”Reč je o uobičajnom protokolu koji vaseljenski patrijarh ima prema svim državnicima… Ono sto se moglo videti na snimcima i pročitati u saopštenjima, jasno govori da je predsednik čuo od patrijarha konstatinopoljskog, da su ličnost i delo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i recimo napredak i uspeh Cetinjske bogoslovije, one teme kroz koje celo pravoslavlje sagledava Crnu Goru. A upravo su to adrese u Crnoj Gori koje je Đukanovićeva politika na sve načine nastojala da izopšti iz države i društva”, naglasio je Perović.

Crkveno pitanje u Crnoj Gori posebno je u fokusu javnosti od kraja 2019. kad je Đukanović, kao lider Demokratske partije socijalista, najavio obnovu “istorijski neupitne crnogorske pravoslavne crkve”.

Poglavar nekanonske CPC Mihailo kaže da na ovu Đukanovićevu posetu Fanaru gleda u kontekstu mogućnosti razmatranja pitanja autokefalnosti CPC, koju Vaseljenska partijaršija ne priznaje.

Inače, Đukanovićeva poseta Fanaru je bila privatnog karaktera, on je, naime, krstio unuka i za to je dobio blagoslov od patrijarha Vartolomeja.

CPC-u, piše portal podgoričkih Vijesti, ne smeta to što je Đukanović krstio unuka na Fanaru.

Mihailo kaže da u tome ne vidi ništa problematično.

Iz Đukanovićevog Kabineta Vijestima su na pitanja šta je bio motiv posjete Carigradu, zašto nije bila najavljena i da li je s Vartolomejem bilo razgovora o crkvenom problemu u Crnoj Gori – odgovorili da je Đukanović bio gost na 25. Evroazijskom ekonomskom forumu na poziv Marmara fondacije, i da je tom prilikom bio i u službenoj poseti vaseljenskom patrijarhu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar