U trendu

Peru bira predsednika: Fudžimorijeva ili Kastiljo?

LIMA – Glasači u Peruu izaći će danas na birališta da bi za predsednika države birali između kandidatkinje konzervativaca Keiko Fudžimori i levičara Pedra Kastilja.

U prvom krugu u aprilu, među čak 18 kandidata, 51.godišnji Kastiljo, sindikalni lider i ucitelj, osvojio je 18,6 odsto glasova, a na drugom mestu je bila Fudžimorijeva (46), ćerka zatvorenog, bivšeg predsednika Perua Alberta Fudžimorija, koja je dobila 14,5 odsto.

Fudžimori će se treći put kandidovati za predsednika zemlje, a tokom kampanje je obećala vakcine za sve stanovnike i najavila strategiju poboljšanja zdravstvene situacije zbog kovida-19, koji je u Peruu usmrtio 180.000 ljudi, a osiromašio milione, preneo je AP.

Izbori dolaze posle revizije peruanske vlade da je preminulo duplo više ljudi nego što se prvobitno mislilo.

Furdžimori je svojevremeno bila u zatvoru zbog navoda o političkoj korupciji, iako je kasnije puštena.

Njen otac je bio predsednik između 1990. i 2000. godine, i sada služi kaznu od 25 godina zatvora zbog korupcije i ubistva 25 osoba.

Keiko je obećala da će ga osloboditi ako pobedi.

Kastiljo je donedavno bio seoski učitelj na Andima.

Kao sin nepismenih roditelja, Kastiljo je ušao u politiku vodeći štrajk učitelja, a uoči izbora je rekao da mu je plan da promeni Ustav koji je izglasan tokom vladavine oca Fudžimori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.