U trendu

Peru: Četiri vojnika se udavila u reci pokušavajući da stignu na protest

LIMA – Četiri peruanska vojnika su se udavila dok su pokušavali da preplivaju reku u Andima da bi stigli do grada gde su protesti na kojima se traži ostavka predsednika Perua postali nasilni, saopštili su danas vojni zvaničnici.

Dva vojnika su nestala, a petoro je dobilo hipotermiju nakon pokušaja prelaska reke Ilave u nedelju, saopštilo je Ministarstvo odbrane i dodalo da je na zgradi Ministarstva spuštena zastava na pola koplja u znak žalosti, preneo je AP.

Vojnici su pokušavali da stignu do grada Juli u regiji Puno kako bi pomogli u obezbeđenju tog područja nakon protesta u subotu koji su prerasli u nasilne, pri čemu je pet civila ranjeno, a policijska stanica i zgrada suda su zapaljeni.

Vojnici, koji se nalaze u obližnjem gradu Ilave, prvobitno su pokušali da pređu reku koristeći most, ali su ga blokirali demonstranti, primoravajući vojnike da pokušaju da preplivaju na drugoj lokaciji na kojoj je temperatura reke izrazito niska.

Ministarstvo je za smrt delimično okrivilo „neprijateljski stav“ demonstranata koji su blokirali most.

Ulični protesti zahvatili su Peru od 7. decembra kada je bivši predsednik Pedro Kastiljo smenjen i zatvoren nakon što je prošlog meseca pokušao da raspusti Kongres.

Potpredsednica Perua Dina Boluarte ga je nasledila na toj poziciji, ali su demonstranti, uglavnom iz ruralnih područja, tražili njenu ostavku.

Boluarte je rekla da neće podneti ostavku dok njen naslednik ne bude izabran.
U protestima koji su počeli u decembru ukupno su poginule 64 osobe, uglavnom demonstranti, prema podacima koje je saopštio peruanski ombudsman.

Od tog broja, 48 su civili koji su poginuli nakon direktnih sukoba sa snagama bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar