U trendu

Peru: Tesna pobeda Kastilja, Fudžimori se ne predaje

LIMA – Tenzije posle predsedničkih izbora u Peruu porasle su juče pošto je izborna komisija proglasila tesnu pobedu levičara Pedra Kastilja nad kandidatkinjom desnice Keiko Fudžimori, koja je prethodno tražila ponovno prebrojavanje glasova.

Prema konačnim rezultatima, Kastiljo je osvojio 50,17 odsto glasova, dok je Fudžimorijevoj pripalo 49,83 odsto, što je razlika od oko 60.000 glasova, prenosi „Gardijan“.

Komisija tek treba da potvrdi pobedu Kastilja, dok Fudžimori, koja je potomak kontroverzne političke dinastije u Peruu, odbija da prizna rezultate izbora.

Ona je optužila rivala za prevaru i zatražila poništavanje ili preispitivanje oko 500.000 glasova, zbog čega je izborna komisija morala da ponovo prebroji glasačke listiće.

Nacionalni i međunarodni posamatrači ocenili su, međutim, da je glasanje bilo regularno.

Kastiljo, učitelj u osnovnoj školi i sin nepismenih poljoprivrednika, obavezao se da će izmeniti peruanski Ustav i zakone o rudarstvu.

Glasanje je pokazalo oštru razliku između prestonice Lime i ruraralnih sredina, koje su podržale Kastilja.

Kako su se pojavljivali rezultati u nedelju uveče kada je gubio, 51-godišnji Kastiljo je poručio pristalicama da „brane svaki glas“, mada je kasnije pozvao na smirenost.

Fudžimori (46), ćerka bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija, koji se nalazi u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, apelovala je na obazrivost, smirenost i mir.

U prvom krugu izbora u aprilu, među čak 18 kandidata, Kastiljo je osvojio 18,6 odsto glasova, a na drugom mestu je bila Fudžimori, koja je dobila 14,5 odsto.

Fudžimori se treći put kandidovala za predsednika zemlje, a tokom kampanje je obećala vakcine za sve stanovnike i najavila strategiju poboljšanja zdravstvene situacije zbog kovida-19, koji je u Peruu usmrtio 180.000 ljudi, a osiromašio milione, navodi „Gardijan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.