U trendu

Peskov: Izveštaji o teritorijalnim ustupcima UKR u zamenu za mir su lažni

KIJEV – Izveštaji da su SAD navodno ponudile plan koji uključuje teritorijalne ustupke Ukrajine u zamenu za mir nisu ništa drugo do lažni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„To je laž“, rekao je portparol Kremlja odgovarajući na pitanje da prokomentariše medijske izveštaje da je direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns navodno preneo takav predlog Moskvi, preneo je TAŠ.

DRŽAVNO TUŽILAŠTVO Ukrajine podnelo je krivičnu prijavu protiv Jevgenija Prigožina, osnivača grupe Vagner, čiji se pripadnici bore na ruskoj strani u Ukrajini.

Sajt Ukrinform prenosi da je saopštenje objavljeno u vladinom službenom listu.

Prigožin je optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine i za vođenje agresorskog rata protiv Ukrajine, preneo je „Gardijan“.

JEDNA OSOBA je poginula u eksploziji automobila bombe u Energodaru u regionu Zaporožja, javila je ruska agencija TAŠ.

Agencija se poziva na izjavu Vladimira Rogova, lidera proruskog pokreta Mi smo zajedno sa Rusijom.

On je napisao na Telegramu da je uzrok eksplozije koja je jutros ođeknula u Energodaru bila eksplozija automobila.

„Prema preliminarnim podacima, jedna osoba je preminula od posledica terorističkog napada. Požar je sada ugašen. Pirotehničke ekipe proveravaju prisustvo eksploziva kako bi se sprečila nova eksplozija“, naveo je Rogov, preneo je Gardijan.

NORVEŠKA ĆE NARUČITI 54 nova nemačka tenka „leopard“ za svoju vojsku od grupe KrausMafei, javila je norveška televizija NRK, pozivajući se na anonimne izvore.

Nordijska članica NATO-a, koja sa Rusijom deli arktičku granicu dužine 196 kilometara, planirala je da izabere ili tenkove nemačke proizvodnje „leopard“ 2 A7 ili rivalski K2 „blek panter“ korejske proizvodnje, koji proizvodi Hjundai Rotem, preneo je Rojters.

VLASTI NA KRIMU saopštile su da su nacionalizovale oko 500 nekretnina na poluostrvu, uključujući neke koje pripadaju visokim ukrajinskim političarima i poslovnim ljudima.

Vladimir Konstantinov, predsednik krimskog parlamenta, napisao je na Telegramu da je dekret usmeren na saučesnike kijevskog režima i da nacionalizovana imovina uključuje banke i turističku i sportsku infrastrukturu, preneo je „Gardijan“.

Kako je Rojters preneo, prema dokumentu objavljenom na sajtu krimske vlade, imovina je zaplenjena bivšem ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku i biznismenima Igoru Kolomojskom, Rinatu Ahmetovu i Seriju Taruti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.