U trendu

Peskov: Nadamo se da će razgovori sa SAD biti u januaru

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će razgovori o predlozima Moskve za bezbednosne garancije početi u januaru.
„Znate da su konkretni predlozi Rusije, dva nacrta sporazuma o bezbednosnim garancijama formulisani i predati Vašingtonu i evropskim državama“, izjavio je Peskov, prenosi TAS S.

On je rekao da ruska strana smatra da pre otpočinjanja razgovara o novom samitu Putin-Bajden kroz njihov lični sastanak, treba da se vidi kakav je konkretan odgovor SAD i njihovih evropskih saveznika na iznete predloge.

Peskov je rekao da su već dogovoreni formati pregovora u vezi sa bezbednosnim garancijama.

„Nadaćemo se da će oni početi u januaru“, poručio je portparol Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nedavno da su Moskvi potrebne pisane garancije da se NATO neće širiti na istok, pošto se ranije izjave zapadnih zvaničnika nisu ostvarivale, odnosno, ostajalo je sve na rečima, navodi TAS S.

Prema Peskovu, Rusija je spremna da odmah počne pregovore o nacrtu dokumenata oko bezbednosnih garancija sa američkim savetnikom za bezbednost DŽejkom Salivenom, a zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov bi predstavljao Moskvu na ovim razgovorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.