U trendu

Peskov: Nadamo se da vojska Ukrajine neće protiv svog naroda

MOSKVA – Kremlj se nada da ništa neće podstaći ukrajinsku vojsku na pokretanje neprijateljstava protiv sopstvenog naroda, rekao je danas novinarima Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Od ključne je važnosti obezbediti da ništa ne podstakne ukrajinske oružane snage da pokrenu neprijateljstava protiv sopstvenog naroda, ljudi koji žive u samoproglašenim republikama“, istakao je on, preneo je TAS S.

Peskov nije želeo da odgovori šta bi Moskva mogla da učini da bi zaštitila svoje državljane u oblasti Donbas, ako napetosti eskaliraju, rekavši da ne bi bilo u redu spekulisati o mogućem razvoju događaja.

On je, istovremeno naglasio da je „osiguranje bezbednosti ruskih građana definitivno prioritet za rusku državu i za ruskog predsednika Vladimira Putina“.

Peskov je naveo da Kremlj ne primećuje spremnost Kijeva da odustane od ratoborne retorike i preuzme kontrolu nad jedinicama ukrajinske vojske duž linije kontakta u Donbasu.

„Za sada ne primećujemo da ukrajinska strana želi da se malo smiri, odustane od ratoborne retorike skrivene iza razgovora o nekoj imaginarnoj pretnji i preuzme kontrolu nad svojim vojnim jedinicama koje su raspoređene direktno duž linije kontakta u Donbasu i koje često postaju izvor provokacija“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.