U trendu

Peskov odbacio razmenu Medvedcuka za ukrajinske zarobljenike

MOSKVA – Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas komentarišući predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da ukrajinski političar Viktor Medvedčuk bude razmenjen za ukrajinske zarobljenike da je on ukrajinski državljanin i strani političar.

Peskov je istakao da proruski političar koji je juče uhapšen u Ukrajini nije imao nikakve komunikacione kanale sa ruskim rukovodstvom, prenosi Rojters.
Dodao je da će Kremlj pratiti sudbinu ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka i da će pozvati evropske političare da to učine.

„Oni kojima je toliko stalo do slobode govora govore o nemogućnosti progona čoveka iz političkih razloga. Ovo je ista situacija i ovde je pristojno očekivati da će oni sprečiti predstavnike kijevskog režima da progone neku osobu zbog političkih stavova“, rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine Ivan Bakanov (SBU) potvrdio je sinoć da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubi trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva „ličnim prijateljem“, a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar