U trendu

Peskov: Prerano proceniti efikasnosti vojne operacije u UKR

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je prerano za procenu efikasnosti specijalne operacije u Ukrajini, jer je potrebno da se sačeka da se ona završi.

„Ne verujem da je sada vreme da se govori o bilo kakvom ishodu operacije ili njenoj efikasnosti, moramo sačekati da se završi“, rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija TAS S.

Portparol Kremlja osudio je danas odluku Evropske unije da finansira isporuku oružja Kijevu i ukazao da ta odluka pokazuje da je Moska „u pravu“ što preduzima sve mere kako bi demilitarizovala svog suseda.

Peskov je nazvao zločinima akcije ukrajinskih nacionalista, koji se, kako je on naveo, kriju iza civila.

„Vidimo brojne pokušaje, višestruke pokušaje ukrajinskih nacionalističkih grupa – ne znam kako da ih nazovem – da koriste civilno stanovništvo, civilne objekte, stambene zgrade kao štit, kao živi štit,“ rekao je on i dodao da je to neprihvatljivo.

On je poručio da će Moskva na zabranu letova ruskih avio-kompanija odgovoriti simetrično, ali i uzimajući u obzir sopstvene interese.

„Naravno, biće odgovora koji će biti vođen principom reciprociteta, a naši interesi svakako će biti u prvom planu“, istakao je je portparol Kremlja.

On je takođe kazao da su tokom dužeg perioda u Rusiji vršene sistemske pripreme za moguće sankcije, uključujući i one najteže.

„Do sada nismo imali razloga da sumnjamo u efikasnost i pouzdanost Centralne banke, kao što ni sad nemamo razloga da sumnjamo u njenu efikasnost“, rekao je on u odgovoru na pitanje kako Kremlj ocenjuje postupke Banke Rusije.

Poručio je da planovi odgovora na sankcije postoje, da su oni pripremljeni, razvijeni i da se sada sprovode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.