U trendu

Peskov: Pripajanje Donbasa Rusiji nije na dnevnom redu

MOSKVA – Pitanje pripajanja ukrajinskog Donbasa Rusiji nije ni direktno ni indirektno na dnevnom redu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara pod kojim je uslovima Rusija spremna da uključi u svoj sastav tu pobunjenu oblast Ukrajine.

Na pitanje da prokomentariše govor glavne urednice agencije „Rosija sevodnja“ i televizije RT Margarite Simonjan tokom koga je pozvala „majčici Rusiju“ da „vrati Donbas svojoj kući“, Peskov je rekao da je Simonjanova novinar i medijski menadžer i da ona ni na koji način ne može biti glasnogovornik zvaničnog stava Rusije po tom pitanju, prenosi Sputnjik.

Peskov je istakao da Rusija zauzima dosledan i odgovoran stav o zaštiti interesa ruskog stanovništva u Donbasu i da će nastaviti da štiti Ruse.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini, februara 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra te teritorije okupiranim.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i ističe da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.