U trendu

Peskov: Rezultati dokaz da nije bilo „protestnog glasanja“

MOSKVA – Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da rezultati izbora za moskovski parlament, na kojima je vladajuća Ujedinjena Rusija izgubila oko trećinu poslaničkih mesta, ukazuju da mišljenja političkih analitičara o glasanju iz protesta nisu bila tačna.

Upitan da li Kremlj vidi ikakvu vezu između činjenice da su članovi vladajuće partije Ujedinjena Rusija izgubili mesta u moskovskom parlamentu nakon izbora 8. septembra i protesta na ulicama prestonice, koji su održani ovog leta, Peskov je rekao da nije saglasan s tim.

„Upravo suprotno, rezultati izbora pokazuju da su se sva razmišljanja političkih analitičara o protestnom glasanju pokazala kao netačna“, rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Ruska vladajuća stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsednika Putina, izgubila je oko trećinu mesta u moskovskom parlamentu i sada je pitanje ko će imati vlast u glavnom gradu Rusije, prenosi Rojters.

Nedeljni izbori bili su jedni od najposmatranijih poslednjih godina, jer su vlasti iz izborne trke isključili brojne opozicione partije, zbog čega su Moskvu danima potresali protesti.

Protesti su počeli u julu pošto je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih stranaka i kandidata, jer navodno nisu uspeli da sakupe dovoljan broj potpisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.