Pet mediteranskih zemalja traži da članice EU ravnomerno dele teret migrantske krize

Ministri unutrašnjih poslova pet mediteranskih zemalja, pogodjenih masovnim prilivom migranata, zatražili su danas od drugih članica EU bolju raspodelu tereta migrantske krize.

Predstavnici Grčke, Kipra, Malte, Italije i Španije složili su se da njihove zemlje „više ne mogu da budu kažnjavane zbog svoje geografske pozicije“, preneo je malteški ministar unutrašnjih poslova Bajron Kamiljeri posle sastanka u Atini.

Sastanku su se u jednom trenutku pridružili i grčki premijer Kirijakos Micotakis i potpredsednik Evropske komisije Margaritis Skinjas, koordinator rada na reviziji pakta EU o migraciji i azilu.

Ministri Grčke, Kipra, Malte, Italije i Španije formirali su grupu „MED 5“ prošle godine kako bi jedinstveno nastupili prema EU po pitanju novog pakta o migraciji.

Oni zahtevaju bolju saradnju sa zemljama Afrike, Bliskog istoka i Južne Azije, odakle u Evropu dolazi najveći broj migranata, veću spremnost drugih članica EU da prihvate nove migrante i centralizovan evropski mehanizam za repatrijaciju migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.