U trendu

Pet pobunjenika i pet civila ubijeno u Kašmiru

Indijske snage danas su ubile pet muslimanskih pobunjenika u Kašmiru, saopštila je policija, a tokom drugog dana antiindijskih protesta u tom regionu pet civila je izgubilo život a više njih su povredjeni.

Stotine seljana su bacale kamenice na indijske trupe u pokušaju da pomognu pobunjenicima opkoljenim u jednoj kući, navela je policija i dodala da su specijalci i vojnici opkolili selo nakon dojave da se u njemu krije grupa ekstremista.

Dok je traja borba s pobunjenicima, vladine snage su mecima, sačmom i suzavcem odbijale demonstrante koji su pokušavali da dodju do mesta obračuna. Pet civila je poginulo a najmanje 50 je povredjeno.

Lokalno stanovništvo je nekoliko puta pokušalo da se probije, gadjajući policajce i vojnike kamenjem i ciglama. Vojska je u napadu na pobunjenike koristila i eksploziv da bi raznela kuću u kojoj su se pobunjenici skrivali.

Posle nekoliko sati, poginulo je pet ekstremista, a jedan policajac i jedan vojnik su povredjeni. Medju mrtvim pobunjenicima je jedan od komandanata kao i jedan asistent na univerzitetu.

Kašmir je 1947. podeljen izmedju Indije i Pakistana koji se bore za kontrolu u regionu. U indijskom delu postoji dugogodišnji konflikt sa separatistima koji imaju podršku lokalnog stanovništva.

U tom većinski muslimanskom regionu na severu Indije se, prema procenama, nalazi oko 500.000 pripadnika indijskih snaga bezbednosti.

Indija optužuje Pakistan za slanje pobunjenika koji napadaju vojsku i policiju, dok Islamabad tvrdi da samo pruža diplomatsku podršku pravu Kašmiraca na samoopredeljenje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike