U trendu

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN saglasne u pogledu onoga što se očekuje od talibana

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN su „dosta saglasne“ u pogledu onoga što se očekuje od talibana, javila je jutros agencija Frans pres pozivajući se na izjavu američke zvaničnice.

„Bilo je dosta slaganja u pogledu onoga što želimo da vidimo od talibana, posebno po pitanju poštovanja prava žena i devojčica, borbe protiv terorizma i narkotika“, rekla je zvaničnicima posle sastanka ministara stalnih članica Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

Ona je rekla da misli da niko, uključujući Kinu, nije zadovoljan sastavom privremene vlade koju su formirali talibani posle dolaska na vlast sredinom avgusta.

London, koji je sazvao sastanak, saopštio je da se zalaže za „jedinstven stav u dijalogu sa talibanima“.

Velike sile žele „Avganistan u miru i stabilan, gde humanitarna pomoć može da se distribuira bez problema i bez diskriminacije“, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš posle sastanka.

Većina svetskih vlada nije još priznala vladu koju su imenovali talibani i traže da novi avganistanski vladari prvo ispune više uslova, medju kojima poštovanje prava žena i obećanje da će dozvoliti Avganistancima koji to žele da napuste zemlju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar