U trendu

Petina covecanstva moze da osiromaši zbog krize u Ukrajini

PRAG – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas da bi ukrajinska kriza mogla da gurne više od jedne petine čovečanstva, odnosno do 1,7 milijardi ljudi, u siromaštvo i glad.

„Svi vidimo tragediju koja se odvija u Ukrajini. Ali izvan njenih granica, rat je započeo tihi napad na svet u razvoju. Kriza bi mogla da gurne do 1,7 milijardi ljudi, odnosno više od petine čovečanstva, u siromaštvo i glad u razmerama koje nisu viđene nekoliko decenija”, rekao je Gutereš za češki portal Seznam Zpravi.

Podsetio je da Ukrajina i Ruska Federacija učestvuju sa 30 odsto u svetskoj proizvodnji pšenice i ječma, sa petinom u proizvodnji kukuruza i više od polovine suncokretovog ulja, prenosi RIA Novosti.

„Žito iz te dve zemlje hrani najsiromašnije i najugroženije ljude na svetu. Oni čine više od trećine pšenice uvezene u 45 najnerazvijenih zemalja“, poručio je generalni sekretar UN.

Naglasio je da rat onemogućava poljoprivrednike da žanju, dovodi do zatvaranja luka, blokira izvoz žitarica, narušava lance snabdevanja i dovodi do vrtoglavog rasta cena.

„Da bi se popravila situacija sa hranom, UN pozivaju sve države da zadrže otvorena tržišta, izbegnu gomilanje zaliha, neopravdana i prekomerna ograničenja izvoza i obezbede rezerve zemljama koje su u najvećem riziku od gladi“, rekao je Gutereš.

Prema njegovom mišljenju, u oblasti finansija, G20 i međunarodne finansijske institucije trebalo bi da pređu u vanredni režim.

„Ovo bi trebalo da bude prvi korak ka dubokim reformama našeg nepravednog globalnog finansijskog sistema koji bogate čini bogatijima, a siromašne siromašnijim. Socijalna zaštita će biti od suštinskog značaja za podršku porodicama kroz ovu krizu“, istakao je Gutereš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.