U trendu

Petković: Bez formiranja ZSO nema uspeha u pregovorima

BRISEL- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas u Briselu da su razgovori o konkretnim stvarima i poštovanje postignutih sporazuma jedini način da se dođe do proboja u pregovorima Beograda i Prištine i da se postigne normalizacija odnosa.

„Do napretka može da dođe tako što ćemo razgovarati, pričati o konkretnim stvarima svaki put kada se ovde u Briselu sretnemo i da, kada je reč o sporazumima, ne politizujemo pitanja iz energetike, iz pravosuđa, kao ni formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), već da ispunjavamo ono što je dogovoreno“, rekao je Petković odgovarajući na pitanje novinara.

On je podsetio da je 3.064 dana prošlo otkako je potpisan Briselski sporazum i da Priština osam godina odbija da ga primeni.

Mi sve vreme to ponavljamo kao papagaji, jer nam je to veoma važno, naglasio je Petković.

„Ceo Briselski sporazum, ceo dijalog počciva na ZSO, bez ZSO nema ostvarenja kolektivnih prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji, jer nam je pre svega bitno da sačuvamo naš narod i da zaštitimo njihovu bezbednost“, istakao je Petković.

On je naglasio da je sastanak u Briselu bila prilika da pomene sve incidente, a bilo ih je 93, koji su se desila od početka godine na KiM. „Povećan je broj tih incidenata, napada na našu decu, napada na starije ljude, obijanje naše imovine, skrnavljenje hramova, grobova“, upozorio je Petković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.