U trendu

Petković: Neodgovoran potez Durakovića, istraga ne može biti obustavljena

BANJALUKA – Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je danas da je neodgovoran poziv potpredsednika Republike Srpske Ćamila Durakovića da se obustavi istraga protiv glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira Mahića, koji je vređao Svetog Savu i Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Ne može bilo ko da utiče da se jedna takva istraga obustavi i ovakvo pozivanje Durakovića moglo bi biti posebno krivično delo – trgovina uticajem, jer sa pozicije koju ima vrši uticaj na organe gonjenja“, izjavio je za Srnu Petković, koji je, inače, advokat.

Petković je rekao da nije siguran da li je izjava Durakovića stvar neznanja ili je smišljena, ali je pojasnio da se istraga o krivičnim delima javnog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje, kao i povreda ugleda Republike Srpske ne može obustaviti jer se sprovodi po službenoj dužnosti, kao i da je predviđena novčana ili zatvorska kazna.

On je napomenuo da je potrebno raditi na pomirenju, ali da je posebno zabrinjavajuće kada poruke mržnje dolaze od predstavnika verskih zajednica, što za posledicu ima još veću netrpeljivost između naroda.

„Teško je onom ko ima mržnju u mislima zabraniti da je iznese u javnost. Nijednim zakonom se ne može zabraniti. Bitno je vršiti prevenciju. Kada se propisuju zatvorske kazne, to je preventivno delovanje da se mržnja iskoreni“, naveo je Petković.

Potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković zatražio je danas od svih organa vlasti obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac Amira Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem, apelovao je na razumno odlučivanje i pozvao na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje.

Mahić je tokom verske službe 27. januara u džamiji Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

On je rekao da dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a „začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava“.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor okvalifokovalo je ovakve izjave Mahića kao krivično delo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, o čemu je istraga Policijske uprave Prijedor u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.