U trendu

Petković: Prvi put o konkretnim koracima za ZSO, usaglašen tekst o nestalima

BRISEL – Direktor Kancelarije za KiM i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je danas da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u nokviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

On je nakon završenog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom rekao da su razgovori bili dugi i teški, ali srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala uz jasno iskazane crvene linije.

„Važno je da razgovaramo jer je to način da sačuvamo mir i srpski narod na KIM, kao i zbog normalizacije odnosa jer tako možemo da sačuvamo stabilnost na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo kako da nastavimo proces implementacije i formiranje ZSO jer je to prva obaveza dogovorena u Ohridu i danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora pričali o najkonkretnijim koracima ka formiranju ZSO i šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013 i 2015. a prvi korak je predstavljanje nacrta statuta koji je uradio upravljački u okviru dijaloga na visokom nivou“, rekao je Petković.

On je naglasio i da je utvrđen tekst deklatracije o nestalima koji će biti usvoijen na sastanku na visokom nivou.

„Posebno smo vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima, da ne bi ugrozili interese Srbijee“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima razgovaralo se i o energetici i dodao da će se nastaviti razgovori sa KEDS-om radi doistributivnih usluga, ali i da su razgovarali i o registarskim tablicama.

„Tu sam istakao sva kršenja Prištine o tom pitanju, i dogovora iz 2021 i 2022. Izašli smo sa konstruktivnim predlozima koje je Priština odbila“, rekao je on i dodao da je najvažnije da se sve rešava na miran način, jer zaustavljanje saniteta i vozila nije rešenje.

Petković je zaključio da se razgovor o tom pitanju vodio pre svega misleći na srpski narod na Kosovu i kako bi ostao bezbedan.

„Razgovarali smo i o napadima. U svakom slučaju značajan niz pitanja, nastavićemo da razgovaramo i to je jedini način da idemo dalje“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.