Petrič: Bajden poslao jasnu poruku Srbiji za Dan državnosti

PRAG – Volfgang Petrič, bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo i visoki predstavnik za BiH, kaže da je siguran da ce normalizacija odnosa Beograda i Prištine na kraju podrazumevati neku vrstu srpskog priznanja Kosova.

On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentarisao nedavno pismo predsednika SAD Džoa Bajdena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti i ocenio to pismo kao „početak zvanične komunikacije između Bajdena, kao predsednika SAD, i Vučića.“

„Veći deo pisma govori pozitivno o odnosima dve zemlje. Međutim, Bajden je želeo da ovim pismom još jednom pošalje poruku da su SAD uz zemlje koje su već priznale Kosovo“, rekao je Petrič za RSE.

On je dodao da „treba uvažiti realnost i da završetak dijaloga o normalizaciji odnosa, što je ključna reč, za SAD znači diplomatsko priznavanje Kosova.“

„To je korak dalje u jeziku u odnosu na rečnik koji koristi EU kao posrednik u dijalogu“, dodao je Petrič.

Beograd smatra da priznavanje Kosova nije deo procesa normalizacije, dok je stav SAD drugačiji, dodaje Petrič.

„Sada je ključno pitanje da li je EU kao posrednik u dijalogu spremna da napravi iskorak. Kada Kosovo nakon izbora formira pregovarački tim treba nastaviti korak po korak. To će biti dug put, pravi maraton i u tom dijalogu treba približiti pozicije Beograda i Prištine. To je jedini pragmaticni put napred“, ocenio je bivši izaslanik EU.

Petrič veruje da će prizavanje Kosova biti uslov Srbiji za ulazak u EU.

„Priznanje Kosova nije vrednost sama po sebi. Ono će imati smisla samo ako odnosi – ekonomski, između običnih ljudi i svi ostali – budu postavljeni na novoj osnovi. Međutim, to nije realno ostvariti u dogledno vreme. Potrebni su potezi poput uključivanja balkanskih zemalja u evropske programe. U prirodi EU je proces. SAD ističu da su fokusirane na akciju, a EU na proces. Na kraju je potreban i jedan i drugi pristup, ali sve dok se ne nazire konacno rešenje neohodan je pristup korak po korak“, rekao je, između ostalog, Petrič.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.