U trendu

Pežo-Sitroen gradi fabriku u Iranu

Francuski proizvođač automobila Pežo-Sitroen (PSA) potpisao je preliminarni sporazum o osnivanju mešovitog preduzeća sa iranskom kompanijom Saipa, koje planira da investira više od 300 miliona evra (330 miliona dolara) u izgradnju fabrike i prodaju Sitroenovih vozila u Iranu.

Potez je usledio nakon prošlomesečnog ugovora vrednog 400 miliona evra, koji je PSA postigla sa svojim starim partnerom, iranskom firmom Kodro o proizvodnji 200.000 vozila marke „pežo“ godišnje u Iranu od 2018. godine, prenosi agencija Frans pres.

Iz PSA navode da planiraju da sa Saipom, Sitroenovim tradicionalnim partnerom u Iranu pre uvođenja međunarodnih sankcija, potpišu konačni sporazum krajem ove godine.

Zajedničko preduzeće, u kojem će PSA i Saipa imati po 50 odsto vlasničkog udela, planira da prvi automobili siđu sa proizvodne trake 2018. godine iz pogona u Kašani, oko 200 kilometara južno od glavnog grada Teherana.

U saopštenju se precizira da se planira dizajniranje tri Sitroenova modela posebno za iransko tržište i da je cilj da mešovito preduzeće proizvodi 150.000 automobila godišnje u narednih pet godina.

PSA je prvi zapadni proizvođač automobila koji je najavio povratak u Iran posle ukidanja ekonomskih sankcija Iranu u januaru, kada je na snagu stupio ključni nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama.

Iran se danas smatra jednim od najperspektivnijih rastućih tržišta automobila u svetu, sa samo jednim automobilom na svakih 100 građana- šest puta manje nego u Evropskoj uniji, i sa velikom srednjom klasom „gladnom“ novih modela vozila posle višegodišnjih sankcija.

Iranska proizvodnja automobila pala je sa 1,65 miliona jedinica u 2011. godini na 740.000 vozila u 2013, a PSA procenjuje da će do 2022. proizvodnja vozila u zemlji probiti nivo od dva miliona jedinica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar