U trendu

Pijane vozače kažnjavaju radom u mrtvačnici

Moldavija je zemlja čiji stanovnici piju veoma mnogo alkohola. Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2016., u Moldaviji osobe starije od 15 godina u proseku popiju 15,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika svake godine, što je oko 167 flaša vina.

Svaka četvrta smrt u toj zemlji povezana je s alkoholom, dok je svetski prosek jedna od dvadeset.

Muškarci u proseku žive 68, a žene 75 godina. Evropski prosjek je 79, odnosno 84 godine.

Moldavske vlasti muku muče i s pijanim vozačima. Sada, prema novom programu suzbijanja opšteg alkoholizma i vožnje u pijanom stanju, vozači koje policija uhvati pijane za volanom mogu ući u poseban program kako ne bi ostali bez vozačke dozvole.

Pomažu u ispiranju leševa i uklanjaju unutrašnjih organa

Program traje tri meseca, a sastoji se od 12 sastanaka u kojima saobraćajni prestupnici pomažu u bolničkim ustanovama pri lečenju pacijenata iz saobraćajnih nesreća, a radi se i u mrtvačnicama.

Prvi od tih programa započeo je nedavno u mrtvačnici u glavnom gradu Kišinjevu, u kom je učestvovalo šest muškaraca osuđenih za vožnju pod uticajem alkohola.

Pomagali su mrtvozorniku u ispiranju leševa pre obdukcija i pripremali ih u „fioke za leševe“. Učestvovali su i u obdukcijama kao pomoć mrtvozorniku i to za uklanjanje unurašnjih organa i odvajanja izmeta i mokraće.

„Ovo iskustvo podstaklo me da više nikad ne sednem pijan za volan, ovo je bila dobra lekcija. Mislim da će mi smrad raspadajućeg ljudskog mesa zauvek ostati u nozdravama“, rekao je jedan od polaznika programa.

„Ne mogu se svi odupreti ovakvom iskustvu, ima veliki psihološki učinak na osobu. Sama mrtvačnica je kao mesto vrlo odbojna, a gde je tek sve ostalo što polaznike tamo čeka“, izjavila je za lokalni list Publika Valeriu Savciuc, šefica Centra za forenzičku medicinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.