U trendu

Pismo Švedske Turskoj o preduzetim merama za clanstvo uNATO

ISTANBUL – Švedska je preduzela konkretne mere da odgovori na zabrinutost Turske u vezi sa njenim nastojanjem za članstvo u NATO, uključujući jačanje antiterorističkih napora protiv kurdskih ekstremista, istakla je Ankara u pismu od 6. oktobra.

U pismu na dve stranice, u koje je Rojters imao uvid, navodi se 14 primera koraka koje je Švedska preduzela kako bi pokazala da je potpuno posvećena sprovođenju memoranduma koji je potpisala sa Turskom i Finskom u junu, što je rezultiralo time da je Turska ukinula veto na njihove zahteve da postanu članice tog saveza.

Švedska bezbednosna i antiteroristička policija, Sapo, intenzivirala je svoj rad protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) i u septembru su se njeni predstavnici sastali u Turskoj sa pripadnicima turske obaveštajne agencije MIT, navodi se u pismu.

Švedski zvaničnici putili su pismo kancelariji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Ministarstvu spoljnih poslova tokom vikenda, rekao je izvor upoznat sa situacijom, koji je tražio da ne bude imenovan.

Pismo je poslato s namerom da uveri Tursku u napore koje preduzima Švedska i podstakne konačno odobravanje njene kandidature za članstvo u NATO, dodao je izvor.

Turski mediji su preneli danas izjavu Erdogana koji je rekao da novoimenovani premijer Švedske Ulf Kristerson podržava borbu protiv terorizma i da će se sastati kako bi razgovarali o kandidaturi za NATO i ekstradicijama.

Dan ranije Kristerson je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kazao je da će njegova vlada udvostručiti napore da sprovede trilateralni memorandum sa Finskom i Turskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar