U trendu

Pisonero: Politički akteri hitno da opozovu izmene Zakona o predsedniku

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero smatra da svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno da preduzmu radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i poništili izmene i dopune Zakona o predsedniku.

„Od vitalnog je značaja da svi u Crnoj Gori pokažu maksimalnu suzdržanost i uzdrže se od daljih provokativnih radnji“, istakla je Pisonero.

Prema njenoj oceni, skupštinsko glasanje za usvajanje izmena i dopuna Zakona o predsedniku protivi se preporuci Venecijanske komisije da zakon ne bude usvojen, sve dok Ustavni sud ne postane u potpunosti operativan i bude u poziciji da ocenjuje njegovu ustavnost nakon usvajanja, prenosi portal CdM.

“Potrebno je bez odlaganja sprovesti novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije”, naglasila je Pisonero.

Skupština Crne Gore usvojila je juče po drugi put izmene i dopune Zakona o predsedniku, a za usvajanje tog zakonskog akta glasao je 41 poslanik.

Protiv su bili poslanici BS i samostalni poslanik Genci Nimanbegu, a poslanici DPS, SDP i SD nisu bili u sali.

Na protestima ispred Skupštine Crne Gore potom je došlo do incidenta kada su demonstranti probili zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac.

Učesnici protesta, predvođeni DPS-om predsednika Mila Đukanovića, SDP-om i SD-om, zvižducima su ispratili usvajanje zakona, a nakon toga su ka zgradi parlamenta, koju obezbeđuju jake policijske snage, bacili kamenice i flaše, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.