U trendu

Pitanje svih pitanja pred Severnom Korejom

Severnokorejski lider prihvatio je predlog SAD da pomiluje američke građane, koji su bili u zatvoru u toj zemlji. Iako se to ocenjuje kao znak poboljšanja odnosa između dugogodišnjih protivnika, a uoči istorijskog susreta predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una, ruski eksperti ocenjuju da taj gest ne uklanja sva sporna pitanja dve nuklearne zemlje.

Trojica Amerikanaca oslobođena su posle više od godinu dana provedenih u severnokorejskom zatvoru i sleteli su rano jutros u vojnu bazu u blizini Vašingtona. Američki predsednik, koji ih je dočekao, izjavio je da se SAD zahvaljuju severnokorejskom lideru.

Trojica američkih državljana korejskog porekla Kim Dong Čul, Kim Hak Song i Toni Kim uhapšeni su zbog „subverzivnih aktivnosti, špijunaže i drugih neprijateljskih akcija“.

Kako je saopštila Bela kuća, bivši pritvorenici će biti prebačeni u Nacionalni vojni medicinski centar, gde će biti dodatno pregledani.

„To je simbolična odluka, to je sve u okviru priprema za predstojeći sastanak sa Donaldom Trampom. Mesto i vreme sastanka su, kao što je rekao američki državni sekretar Majk Pompeo, već utvrđeni. Ovo je pozitivna poruka Trampu, ali sve će zavisiti od početnih pozicija u predstojećim pregovorima. Međutim, iza svih tih ljubaznosti, koliko ja shvatam, skriva se prilično ozbiljno, ako ne i radikalno neslaganje u pristupima tih zemalja“, kaće za Sputnjik Vladimir Terehov, stručnjak za probleme Azijsko-pacifičkog regiona.

Analitičar objašnjava i šta bi mogao da bude glavni „kamen spoticanja“ na predstojećim pregovorima dva lidera.

„Trampov stav je da Severna Koreja mora potpuno da uništi sve nuklearno oružje, to se mora proveriti i apsolutno utvrditi. Severna Koreja, iako ne odbija denuklearizaciju, povezuje ovaj proces sa paralelnim rešavanjem različitih problema u odnosima sa SAD, pre svega u sferi bezbednosti i ukidanju ekonomskih sankcija. To jest, očekuje da ti procesi idu paralelno, da uz postepenu denuklearizaciju i Amerika načini određene korake po pitanju sankcija i da se problemi istovremeno rešavaju. Međutim, njihova gledišta se u tom pogledu principijalno razlikuju“, objasnio je Terehov.
Pripadnici američke vojske, Drugi bataljon, Osmi konjički puk, Prva brigada, Prva konjička divizija i pripadnici Vojske Litvanije tokom vojne vežbe Gvozdeni mač 2014 u Pabradi u Litvaniji.

Analitičar naglašava da i dalje nije jasno kako će SAD i Severna Koreja „pomiriti svoje stavove“.

„Oslobađanje pritvorenika je simboličan gest, a glavno pitanje ostaje da li će strane približiti svoje stavove. Nije još najjasnije kako će to učiniti“, dodao je Terehov.

Ranije je saopšteno da predsednik SAD namerava da se sastane sa severnokorejskim liderom u maju ili početkom juna. Očekuje se da će se samit održati 22. maja, nakon što se Tramp u Vašingtonu sastane sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom.

Lideri Severne i Južne Koreje su krajem aprila, nakon istorijskog susreta na granici dveju zemalja, postigli istorijski dogovor o „kompletnoj denuklearizaciji“ Korejskog poluostrva, a takođe su razgovarali i o uspostavljanju trajnog mira i razvoju bilateralnih odnosa.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.