Pjongjang nastavlja politiku širenja nuklearnog arsenala

Vladajuća Radnička partija Severne Koreje potvrdila je politiku širenja nuklearnog arsenala Pjongjanga na kongresu koji je počeo u petak.

Hiljade delegata usvojile su juče predlog lidera Severne Koreje Kim Džong-una o jačanju ekonomije i razvoju nuklearnih snaga u pogledu kvaliteta i kvantiteta.

Kongres, prvi od 1980. godine, podržao je, medjutim, princip prema kojem će Pjongjang upotrebiti nuklearnu silu samo u slučaju da suverenitet zemlje ugrozi neka nuklearna sila.

Radnička partija se založila za eventualno ujedinjenje Korejskog poluostrva. Zvaničnici u Seulu danas su te namere Pjongjanga odbacili kao „neiskrenu propagandu“.

Govoreći pred Kongresom u subotu, lider Severne Koreje izjavio je da njegova zemlja neće upotrebiti nuklearno oružje, osim u slučaju da bude napadnuta.

„Naša Republika, kao odgovorna nuklearna zemlja, kao što smo i ranije govorili, neće koristiti nuklearno oružje prva, koristiće ga samo u slučaju agresivnog neprijateljskog napada na naš suverenitet“, rekao je Kim, preneli su državni mediji.

On je dodao da će Pjongjang „ispuniti svoje obaveze u vezi s neširenjem nuklearnog naoružanja i da će se zalagati za denuklearizaciju“.

UN su uvele sankcije Severnoj Koreji zbog razvijanja nuklearnog programa. Pjongjang je izveo je četiri nuklearne probe i testirala rakete dugog dometa početkom godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.