U trendu

Pjongjang optužuje SAD da podižu tenzije sa Kinom

PJONGJANG – Severna Koreja je optužila danas Bajdenovu administraciju da je podigla vojne tenzije sa Kinom zbog svoje „bezobzirne“ podrške Tajvanu ocenivši da sve veće američko vojno prisustvo u regionu predstavlja potencijalnu pretnju za Pjongjang.

Zamenik ministra spoljinih poslova Severne Koreje Pak Miong-ho je preko državnih medija kritikovao SAD zbog slanja ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, ali i zbog toga što je Vašington obezbedio poboljšane sisteme naoružanja i vojnu obuku oružanim snagama Tajvana, prenosi AP.

„Indiskretno mešanje“ SAD u pitanja u vezi sa Tajvanom preti da izazove „delikatnu situaciju i na Korejskom poluostrvu“, rekao je severnokorejski zvaničnik.

Pakova izjava usledila je dan nakon što je predsednik Džozef Bajden u razgovoru sa novinarom CNN rekao da su SAD posvećene odbrani Tajvana ukoliko se bude dogodio napad iz Kine.

Iako održavaju formalne diplomatske odnose samo sa Pekingom, SAD čine sve kako bi osigurale da Tajvan može da se odbrani od spoljnih pretnji.

Severna Koreja sve oštrije kritikuje širu bezbednosnu ulogu Amerike u azijsko-pacifičkom regionu i konkurenciju sa Kinom, glavnim saveznikom i osloncem severnokorejske ekonomije.

Prošlog meseca je Pjongjang zapretio za sada neformulisanim protivmerama nakon najave Bajdenove administracije da Australiji obezbedi podmornice na nuklearni pogon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar