U trendu

Pjongjang osuđuje nameru Švedske i Finske da uđu u NATO

SEUL – Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje danas je osudilo pokušaj Švedske i Finske da se pridruže NATO paktu, koji podržava SAD, jer bi to moglo da pogorša bezbednosnu situaciju u Evropi.

To je objavila novinska agencija Jonhap pozivajući se na saopštenje severnokorejskog ministarstva, koje je navelo da bi eventualno članstvo Švedske i Finske u NATO-u „samo zaoštrilo vojnu konfrontaciju s Rusijom i uzdrmalo vojni balans u oblasti Baltičkog mora“, prenosi TAS S.

Napomenuto je da je 28. aprila američki državni sekretar Antoni Blinken saopštio da bi Vašington sigurno podržao zahteve iz Helsinkija i Štokholma za pristupanje u evroatlanski savez.

„Navedene činjenice dokazuju da SAD i Zapad koriste ukrajinsku krizu kao priliku za zatezanje mreže oko Rusije, a takvih potezi izazvaće sve snažnije reakcije Moskve“, kaže se dalje u saopštenju ministarstva iz Pjongjanga.

List Tajms izvestio je prošlog meseca da bi dve baltičke zemlje mogle da uđu u NATO već u leto ove godine.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da bi, ukoliko Švedska i Finska to urade, Moskva sprovela sve adekvatne odbrambene mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar