U trendu

Plastični otpad na udaljenim ostrvima ugrožava kornjače

LONDON – Novo istraživanje koje je rađeno na ostrvu Handerson u južnom Pacifiku i ostrvu Kokos, udaljene teritorije Australije u Indijskom okeanu pokazalo je da akumulirani plastični ostaci na plažama dve udaljene ostrvske grupe povećavaju lokalne maksimalne temperature za skoro 2,5 stepena.

Ova studija otkrila je da plastično zagađenje deluje kao izolator, povećavajući temperaturu peska u osnovi, a istraživači upozoravaju da bi dnevne oscilacije temperature kao rezultat zagađenja plastikom mogle imati značajne implikacije na obalske ekosisteme, ukljucujući životinje poput morskih kornjača i ptica selica, prenosi Gardijan.

Ranijim istraživanjem utvrđeno je da je zagađenje plastikom na dve lokacije ubilo više od pola miliona rakova pustinjaka.

Vodeća autorka studije, Dženifer Lavers sa Univerziteta u Tasmaniji, rekla je da bi porast temperatura povezan sa plastikom mogao imati poguban uticaj na mejofaunu, organizme koji žive u sedimentima na plažama koji igraju vitalnu ulogu u tropskim obalnim ekosistemima.

Morske kornjače takođe zavise od temperature, kod njih vruće temperature dovode do više ženskog potomstva.

Trenutno se globalna proizvodnja plastike udvostručuje gotovo svake decenije. Predviđa se da će 12 milijardi tona plastičnog otpada biti odbačeno na deponije ili u prirodno okruženje do 2050. godine.

Veliki deo plastičnog otpada ulazi u okeane, a deo se ispira na obalu.

Istraživači su zaključili da su hitno potrebni značajni pomaci u načinu upravljanja plastičnim otpadom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar