U trendu

Plenković: Čemu žurba DORH kod hapšenja ministra Horvata?

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je državno tužilaštvo (DORH) da se javno oglasi o čemu se radi i koji su razlozi da se uhapsi ministar koji vrši dužnost, nakon što je jutros uhapšen ministar građevinarstva Darko Horvat zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlašćenja iz 2018. godine, kada je bio ministar privrede.

„Ovo je trenutak u kojem bi glavna državna tužiteljka, kojoj smo dali pozitivnu ocenu, trebalo da stane pred kamere i objasni koji su to razlozi ovakve žurbe i hitnosti da se uhapsi ministar na dužnosti“, rekao je Plenković na vanrednoj konferenciji za novinare, prenela je Hina.

Verujemo da će oni, ako ih imaju, izneti dokaze zašto su se odlučili na ovakav potez, rekao je on.

„U ovom trenutku meni deluje nerazmeran ovaj potez, ali oni, siguran sam, vode računa da rade zakonito“, istakao je Plenković, koji smatra da „tajming hapšenja nije neutralan“.

On je poručio da nema vanredne situacije i vanrednih izbora i da je parlamentarna većina stabilna.

Premijer Hrvatske je kazao da, ako Horvat bude zadržan u zatvoru, onda više ne može biti ministar.

DORH je na svojim stranicama objavio saopštenje povodom Plenkovićevih izjava, preneo je portal Index.hr.

Glavna državna tužiteljka Republike Hrvatske i Državno tužilaštvo Republike Hrvatske, kao ni dosad, neće komentarisati izjave predsednika Vlade Republike Hrvatske, stoji u saopštenju DORH, u kome je navadeno da nadležno državno tužilaštvo, Kancelarija za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, preduzima svoje radnje u skladu sa zakonima.

Kada se za to ostvare zakonom propisni uslovi, nadležno državno tužilaštvo će dati javnosti relevantne informacije, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.