U trendu

Plenkovic-Čovic: Polozaj Hrvata u BiH je vitalni interes HR

ZAGREB 20. jula (Tanjug) – Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Zagrebu, u razgovoru sa predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa.

Plenković je istakao da je konzistentna politika Vlade Hrvatske pružanje snažne podrške postizanju ravnopravnosti hrvatskog naroda i da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

On je poručio da Hrvatska želi konstruktivno da pomogne da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi Izbornog zakona u BiH.

„O tome je na nedavno održanom Dubrovnik forumu predsednik vlade razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom i američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Evropu Palmerom „, podseća se u saopšteju.

Plenković je rekao da Hrvatska na nivou EU najsnažnije zagovara nastavak evropskog puta BiH i, kako se navodi, izrazio je i podršku približavanja BiH prema članstvu u NATO-u.

„Pritom je važno osnažiti reformski proces koji garantuje privrednu stabilnost, te boljitak cele zemlje“, saopšteno je iz HDZ-a, prenela je Srna.

Plenković je naveo da će se, prema odluci vlade, u Hrvatskoj moći besplatno vakcinisati i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, što je važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima BiH.

Čović, koji je i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je važnost trenutnih reformskih procesa za evropski put i unutrašnju stabilnost i razvoj BiH.

On je iskazao uverenje u postizanje konačnog dogovora o izmenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmenama tokom ove godine, naglašavajući da se osnovne pretpostavke BiH ne smu dalje dovoditi u pitanje.

Čović je poručio da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primereno zastupljeni u vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.